Wat is Terrazzo?

Terrazzo is (sier)beton, de grondstoffen zijn; steen, cement en water. In plaats van grind zoals bij beton verwerkt men natuursteenkorrels. Het kleurrijke uiterlijk wordt hoofdzakelijk bepaald door deze bestanddelen, die zorgvuldig op kleur en grootte worden geselecteerd. Er kan een accent worden toegevoegd door het gebruik van grijze of witte cement, kleurstoffen of bijvoorbeeld gekleurd glas. Terrazzo is een vloerafwerking, bestaande uit marmerkorrels of korrels van ander materiaal die in al dan niet gekleurd cement of klei zijn gedrukt en na droging gepolijst. Terrazzo komt van het Italiaanse woord voor terras.

Door verder ontwikkelde technieken is de creatieve vrijheid van Terrazzo groter dan die van marmeren vloeren. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. De toepassing is daardoor van een goedkope terrasbedekking steeds meer gegroeid naar een decoratieve, zoals de mozaïeken uit de oudheid.

Een bekende Terrazzovloer ligt in de Haagse Passage. Deze vloer is in 2006 gerestaureerd.

Terrazzo wordt naast vloeren ook gebruikt voor aanrechtbladen. Het is uitermate stoot- en krasvast. Breukgevaar kan worden voorkomen door toepassing van wapeningsstaal en door bij het ontwerp niet te dunne stroken toe te passen. Het materiaal blijft enigszins poreus waardoor bijvoorbeeld wijnvlekken relatief snel moeten worden verwijderd.

Granito

Terrazzo wordt ook wel granito genoemd vaak bij de toepassing als werk- of aanrechtblad. De termen worden door elkaar gebruikt. In Frankrijk en Nederland spreekt men meestal van granito; in Duitsland en Oostenrijk van terrazzo.